Eurodeputatul Laszlo Tokes susține că eventuala retragere a Ordinului Steaua României ar fi „un act discriminativ, antimaghiar” și ar echivala cu „desconsiderarea repetată a trecutului revoluționar al Timișoarei”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Într-un comunicat transmis presei cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când în Arad preoții Eparhiei reformate de la Oradea au adoptat textul unui protest față de planul de sistematizare a satelor adoptat de Nicolae Ceaușescu, Laszlo Tokes arată că, în ultima perioadă, împotriva sa se desfășoară „o campanie de denigrare și ură”.
Astfel, Tokes amintește cuvintele premierului Victor Ponta, potrivit cărora el ar fi „reprezentantul intereselor antiromânești, finanțat de cei care doresc ca România să fie instabilă, atacată din toate părțile”, dar și de afirmația președintelui Traian Băsescu care a pus „sub semnul întrebării” dreptul său la cetățenia română, precum și de presa din România, care „abundă de acuzații din ce în ce mai variate” la adresa sa, imputându-i-se „fie comportament anticonstituțional și antiromânesc, fie naționalism extrem și iredentism, fie lezarea păcii interetnice și a valorilor europene”.
„Prin ce am meritat să devin ținta mass-mediei naționaliste postcomuniste și țapul ispășitor pe care îl atacă aproape toți actorii scenei politice românești?”, se întreabă Laszlo Tokes, care adaugă că „explicația evidentă” o contituie propunerea lui de la Tabăra de Vară de la Băile Tușnad, când a lansat ideea „ca Ungaria să-și asume rolul de stat-garant în privința comunității naționale maghiare din România – sau Transilvania – cu scopul de a asigura drepturile acesteia”.
„Amintirea acestui model european consacrat, ce garantează autonomia comunității de austrieci care trăiește în provincia italiană numită Tirolul de Sud, i-a iritat în mod neașteptat și într-o măsură inexplicabil de mare pe liderii politici români. Reacția lor a fost să ceară (parcă) lichidarea mea pe motivul că periclitez unitatea statului național român și integritatea teritorială a țării și să continue – prin jucarea binecunoscutei cărți maghiare și declanșarea unui șir de declarații care se supralicitau succesiv – campania de instigare împotriva mea, dar de fapt de instigare indirectă, orientată în mod vădit împotriva întregii minorități maghiare”, se arată în documentul citat.
Eurodeputatul susține că „această serie concertată de atacuri ajunge la paroxism” prin încercarea de a i se retrage Ordinul Steaua României, conferit pentru meritele pe care „le-a demonstrat în timpul revoluției de la Timișoara din anul 1989”.
Tokes cataloghează acest fapt drept „o tentativă de a oferi un exemplu negativ, motivată parțial de interese politice și parțial de dorința de a descuraja și a învăța minte comunitatea maghiară care a început să ceară cu convingere crescândă dreptul la autodeterminare internă”.
Eurodeputatul afirmă, totodată, că decorația primită în 2009 „i-a făcut dreptate într-o anumită măsură și orașului-martir Timișoara”, iar eventuala retragere a acesteia ar însemna „desconsiderarea” rolului jucat de timișoreni în Revoluția din decembrie 1989.
„În cazul în care mi se va retrage această distincție, gestul ar echivala cu desconsiderarea repetată a trecutului revoluționar al Timișoarei. Mai mult, ar constitui o nouă dovadă a restaurării relațiilor și organizării de tip comunist ce are loc în prezent”, mai arată Laszlo Tokes.
Tokes mai spune că eventuala retragere a Ordinului Steaua României, inițiativă care nu a fost formulată și în cazul fostului premier Adrian Năstase, condamnat pentru corupție, ar fi și „un act antimaghiar”.
„Eventuala retragere a Ordinului Steaua României ar fi în mod evident un act discriminativ, antimaghiar. (Un fapt relevant în acest sens este că decorația nu i-a fost retrasă fostului premier Adrian Năstase, condamnat pentru corupție.) Acuzele ce mi-au fost aduse prin răstălmăcirea cuvintelor mele și calomniile inventate sunt toate de natură etnică”, afirmă Tokes.
În final, Laszlo Tokes afirmă că „tendințele de restaurare postcomunistă” se manifestă tot mai mult, motiv pentru care societatea românească are nevoie de „o nouă tranziție”, spre credință.
În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
În replică, președintele Traian Băsescu declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), de la sfârșitul lunii august, că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.
Ulterior, premierul Ponta i-a cerut președintelui declanșarea procedurilor pentru retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Tokes, însă șeful statului i-a răspuns că a da curs cererii șefului Guvernului ar însemna încălcarea legii și menționa că doar membrii Ordinului pot, potrivit legii, să ceară retragerea decorației acordate unui membru.
În 29 august, europarlamentarul PSD Corina Crețu, membră a Ordinului Național „Steaua României”, a solicitat public retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, ea invocând „fapte dezonorante și contrare Articolului 1 din Constituția României”.
În 4 septembrie, președintele Traian Băsescu declarat că sunt șapte cavaleri ai Ordinului Național „Steaua României” care au solicitat retragerea distincției acordate lui Laszlo Tokes, el menționând că decizia aparține Consiliului de Onoare al Ordinului, care se va constitui pe 19 septembrie.
Președintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluție.